Het juiste ventilatiesysteem kiezen

bloem in de windElk huis heeft een ventilatiesysteem nodig. Zonder een goed ventilatiesysteem kan u, en waarschijnlijk zal u, last krijgen van vocht in huis. Zeker in de natte en koude maanden kan vocht voor aanzienlijke problemen zorgen, en daar komt bij dat met vocht ook schimmels in huis gaan groeien. Deze schimmels kunnen regelrecht schadelijk voor de gezondheid zijn, en dan hebben we het nog niet eens over de esthetische kant van het verhaal. Vochtplekken op de muren, zwarte schimmelplekken en loslatend behang zijn nou niet bepaald iets waar je op hoopt in huis.

Vergelijk prijzen voor vochtbestrijding

Al deze problemen kunnen voorkomen worden met een goed ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem zorgt voor een al dan niet gedwongen verversing van de lucht in huis, waarbij met de oude lucht welke naar buiten wordt afgevoerd ook overtollig vocht in de lucht, maar ook stof, huisstofmijt en andere zaken die in de lucht in huis kunnen hangen naar buien gevoerd worden. Tevens zorgt een ventilatie systeem op deze manier ook voor een altijd afdoende hoeveelheid zuurstof in huis.

Een syteem voor optimale ventilatie, is iets anders dan even een raampje open zetten. Een ventilatiesysteem in een huis is een stelsel van luchtkanalen welke samenkomen op een door elektriciteit aangedreven ventilator welke voor een gedwongen circulatie en afvoer van de lucht zorgt. Dit soort systemen zijn er in verschillende soorten, en het hangt geheel van uw situatie af welk ventilatiesysteem voor u de beste is. Laat u daarom adviseren door een specialist als u een soort ventilatiesysteem moet kiezen voor uw huis. Een specialist kan beter inschatten met welke problemen u mogelijk in uw huis te maken krijgt, waardoor hij u kan adviseren welk ventilatiesysteem te kiezen.

Als u zelf wilt kiezen, dan moet u weten dat er in principe drie soorten ventilatiesystemen zijn. Gewone ventilatiesystemen, ventilatiesystemen met warmte recuperatie en ventilatiesystemen met warmte recuperatie en warmte winning. Bij normale ventilatiesystemen wordt helaas de warmte ook afgevoerd naar buiten, wat meer stookkosten tot gevolg kan hebben. Ventilatiesystemen met warmtewinning en warmte recuperatie zijn wat duurder, maar doordat u hiermee op de stookkosten kan besparen betalen deze systemen zich op de een relatief korte termijn terug.

Soorten ventilatie